Walentynkowe bułeczki z salami

Już jutro święto wszystkich zakochanych ❤️ Z tej okazji przygotuj dla swojej drugiej połówki walentynkowy lunch-niespodziankę, który zrobisz samodzielnie w zaciszu własnej kuchni ?
A będą to pyszne walentynkowe bułeczki z salami.
Składniki:
PorcjeCiasto drożdżowe
Pozostałe składniki
- 3 opakowania salami Sokołów
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 2 łyżki czarnuszka
Sposób przygotowania:
- Przepis rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W małej miseczce połącz świeże drożdże, cukier i letnie mleko (1/3 szkl.), aby uzyskać rozczyn na ciasto. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj trochę mąki (1/4 szkl.) Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski. Następnie dodaj rozczyn, jajko i mleko. Połącz składniki i na samym końcu wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki.
- Rozwałkuj każdy kawałek i ułóż na nim plastry salami. Ponacinaj poziomo jak na zdjęciu poniżej.
- Zwiń do środka,
- ...a następnie stwórz okrąg.
- Gotowe bułki ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze