PrzepisPrzekąskiWalentynkowe bułeczki z salami

Walentynkowe bułeczki z salami

Walentynkowe bułeczki z salami
Pyszności
13.02.2019 17:00, aktualizacja: 14.02.2019 08:06

Już jutro święto wszystkich zakochanych ❤️ Z tej okazji przygotuj dla swojej drugiej połówki walentynkowy lunch-niespodziankę, który zrobisz samodzielnie w zaciszu własnej kuchni ?

A będą to pyszne walentynkowe bułeczki z salami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka
  2. 1 szkl. mleko letnie
  3. 30 g drożdże świeże
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/2 łyżki cukier
  6. 1/2 łyżki sól
  7. 50 g masło roztopione i letnie

Pozostałe składniki

  1. 3 opakowania salami Sokołów
  2. 1 szt. jajko roztrzepane
  3. 2 łyżki czarnuszka

Sposób przygotowania:

1. Przepis rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W małej miseczce połącz świeże drożdże, cukier i letnie mleko (1/3 szkl.), aby uzyskać rozczyn na ciasto. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj trochę mąki (1/4 szkl.) Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Obraz

2. Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski. Następnie dodaj rozczyn, jajko i mleko. Połącz składniki i na samym końcu wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Obraz

3. Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

4. Rozwałkuj każdy kawałek i ułóż na nim plastry salami. Ponacinaj poziomo jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

5. Zwiń do środka,

Obraz

6. ...a następnie stwórz okrąg.

Obraz

7. Gotowe bułki ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także