Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem

Warkocz z ciasta francuskiego można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postawiliśmy na połączenie z łososiem i serkiem śmietankowym. I był to strzał w 10!



W przygotowaniu serowej mieszanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Kultowe klopsiki z Ikea
Składniki:
Porcje- 270 g serek śmietankowy
- 125 ml śmietanka 30%
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
- 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 1 szt. ciasto francuskie
- 300 g łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym połącz ze sobą: serek śmietankowy, śmietankę, świeży koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.
- Powstałą mieszankę rozprowadź na cieście francuskim.
- Na wierzchu ułóż plastry wędzonego łososia.
- Zwiń ciasto francuskie w rulon i przetnij w poziomie, dzieląc ciasto na dwie części. Czas stworzyć warkocz z obu części (jak na zdjęciu poniżej).
- Teraz wystarczy, że połączysz obie końcówki, otrzymując kształt okręgu. Wstaw przekąskę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze