PrzepisWarkocz z ciasta francuskiego z łososiem

Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem

Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem
Pyszności
06.05.2020 17:00, aktualizacja: 09.09.2020 09:33

Warkocz z ciasta francuskiego można podać na wiele ciekawych sposobów. Tym razem postawiliśmy na połączenie z łososiem i serkiem śmietankowym. I był to strzał w 10!

W przygotowaniu serowej mieszanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 270 g serek śmietankowy
  2. 125 ml śmietanka 30%
  3. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  4. 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 1 szt. ciasto francuskie
  8. 300 g łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą: serek śmietankowy, śmietankę, świeży koperek, sól, pieprz i skórkę z cytryny.

Obraz

2. Powstałą mieszankę rozprowadź na cieście francuskim.

Obraz

3. Na wierzchu ułóż plastry wędzonego łososia.

Obraz

4. Zwiń ciasto francuskie w rulon i przetnij w poziomie, dzieląc ciasto na dwie części. Czas stworzyć warkocz z obu części (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

5. Teraz wystarczy, że połączysz obie końcówki, otrzymując kształt okręgu. Wstaw przekąskę do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także