Warzywna zapiekanka w kolorowym wydaniu

Warzywna zapiekanka w kolorowym wydaniu to nasz ostatni hit, którym zachwycają się wszyscy znajomi. Nie mogliśmy nie podzielić się nim również z naszymi kochanymi fanami.



Danie jest nie tylko pyszne w smaku, ale też zachwyca swoim wyglądem. Jego dużą zaletą jest również szybki sposób przygotowania. A jeśli dodatkowo wykorzystasz urządzenia, które przyśpieszą proces krojenia warzyw, to już w ogóle „bułka z masłem”. W naszej kuchni użyliśmy robota kuchennego marki Philips.
Zobacz także: Zupa krem z marchewką i imbirem
Składniki:
PorcjeSos
- 1 szt. żółta papryka
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 szt. cebula
- 2 szt. marchewki
- 400 g passata pomidorowa
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 garść świeża bazylia
Dodatki
- 1 szt. cukinia
- 1 szt. bakłażan
- 3 szt. ziemniaki
- 2 szt. pomidory
- 200 g szynka drobiowa plastry
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 2 szt. gałązka rozmarynu


Sposób przygotowania:
- Posiekaj papryki, cebulę i marchewki w drobną kostkę.
- Przerzuć mieszankę do garnka. Następnie dodaj passatę pomidorową, liście bazylii, sól i pieprz.
- W robocie kuchennym (wykorzystaj odpowiednie tarcze) podziel na cienkie plastry ziemniaki, cukinię, bakłażan i pomidory.
- Mieszankę z garnka rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, bakłażana, pomidorów i szynki.
- Całość skropl oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj liście tymianku. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze