Wegańska tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa wcale nie musi być mega tucząca, o czym za chwilę sama się przekonasz. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować zdrową i smaczną wersję tego deseru!
W przygotowaniu tarty czekoladowej pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Masło orzechowe domowej roboty
Składniki:
PorcjeSpód
- 200 g całe migdały
- 3/4 szkl mąka ryżowa
- 1/3 szkl. ciemne kakao
- 1/2 szkl. olej kokosowy
- 1/3 szkl. syrop klonowy
- 1 szczypta sól
Krem
- 400 g tofu
- 1/2 szkl. masło orzechowe
- 1/3 szkl. syrop klonowy
- 200 g gorzka czekolada roztopiona
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz w blenderze: całe migdały, mąkę ryżową, ciemne kakao, syrop klonowy, olej kokosowy i sól.
- Powstałą mieszankę umieść w formie na tartę. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj krem. Ponownie użyj blendera, łącząc ze sobą: tofu, masło orzechowe, syrop klonowy i gorzką czekoladę w płynnej postaci.
- Przełóż krem na ostudzoną tartę i dokładnie rozprowadź.
- Udekoruj deser według upodobania. Smacznego!
Komentarze