Wegański gulasz na bakłażanie

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny wegański gulasz, który postanowiliśmy połączyć z bakłażanem. Ta kombinacja jest po prostu idealna, dlatego jesteśmy pewni, że pokochacie ją równie mocno jak my 🙂
1 PORCJA: 380 g
Kalorie: 398 kcal
Białka: 19 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 15 g
Błonnik: 5 g
Składniki:
Porcje- 1 szt. bakłażan
- 40 ml oliwa z oliwek
- 2 szczypty pieprz
- 3 szt. cebula szalotka
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki szczypiorek
- 400 g pomidory w kawałkach w sosie
- 400 ml bulion
- 250 g czerwona soczewica
- 2 łyżki tymianek
- 1 łyżeczka kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.
- Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.
- W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.
- Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.
- W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.
- Powstały gulasz umieść na zgrillowanych kawałkach bakłażana. Smacznego 🙂
Komentarze