Wegański piernik

Piernik - Pyszności
Wegański piernik połączyliśmy ze śliwkowym powidłem. Genialnym uzupełnieniem jest tutaj polewa czekoladowa i płatki migdałów. Ślinka cieknie od samego patrzenia.
Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Super puszysty sernik na piernikowym spodzie
Składniki:
Porcje- 1 szt. banan
- 1 szkl. suszone daktyle
- 70 ml olej roślinny
- 120 ml mleko
- 120 ml wino czerwone opcjonalnie
- 140 g mąka gryczana
- 140 g mąka pszenna
- 60 g ksylitol
- 40 g siemię lniane mielone
- 2 łyżki ciemne kakao
- 1 łyżka przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyzeczka proszek do pieczenia
- 100 g powidło śliwkowe
- 400 g polewa czekoladowa
- 50 g migdały w platkach podprażone
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zmiksowania w blenderze: banana, mleka, oleju roślinnego, suszonych daktyli i opcjonalnie czerwonego wina.
- W dużej misce połącz suche składniki, a mianowicie: gryczaną i pszenną mąkę, siemię lniane, ciemne kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
- Teraz połącz obie mieszanki, przełóż do formy i piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Ostudzone ciasto przetnij na pół.
- Na spodzie rozsmaruj powidło i przełóż drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadź polewę czekoladową oraz podprażone migdały.
- Smacznego!
Komentarze