Wegetariańska lasagne

Z okazji Dnia bez Mięsa przygotowaliśmy dla Ciebie wegetariańską lasagne, która stała się hitem w naszej kuchni. Kiedy ją robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka ❤️
Do przygotowania pysznego dania użyliśmy roślinne mielone a’la wołowe marki Dobra Kaloria. Produkt ten jest w 100% naturalny, bez dodatku konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów.
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. cebula
- 2 szt. marchewki
- 3 szt. seler naciowy
- 1000 g passata pomidorowa
- 2 ząbki czosnek
- 2 opakowania mielone a'la wołowe Dobra Kaloria
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 szkl. liście bazylii
- 1/2 szkl. świeże oregano
Sos beszamel
- 50 g masło
- 3 łyżki mąka pszenna
- 500 ml mleko
- 1 łyżeczka sól
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki
- 9 szt. makaron lasagne surowy
- 200 g ser mozzarella tarty
- 30 g ser parmezan tarty
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia na oliwie cebuli, marchewek, selera naciowego oraz czosnku.
- Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, świeżą bazylię i oregano.
- Nie zapomnij również o mielonym a'la wołowe marki Dobra Kaloria, soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- W formie do pieczenia ułóż pierwszą warstwę przygotowanego farszu. Następnie dodaj sos beszamelowy i parmezan. Na wierzchu umieść surowe plastry makaronu do lasagne.
- Powtórz wszystkie warstwy kilka razy. Na koniec posyp lasagne mozzarellą i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze