PrzepisWegetariańskie falafele

Wegetariańskie falafele

Wegetariańskie falafele
Pyszności
31.12.2019 15:00, aktualizacja: 16.08.2020 14:47

Wegetariańskie falafele to nasza kolejna propozycja sylwestrowa. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze łatwo je przygotować. To dopiero wyjątkowa i oryginalna kombinacja!

Przygotowanie wegetariańskich falafeli ułatwił nam w dużej mierze robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 łyżka kminek cały
  2. 1 łyżka kolendra cała
  3. olej do smażenia
  4. 250 g ciecierzyca gotowana w słoiku
  5. 1 szt. cebula
  6. 1-2 szt. ząbki czosnku
  7. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  8. 1 pęczek natka pietruszki
  9. 3 łyżki mąka pszenna
  10. 1,5 łyżeczki sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podgrzej kolendrę i kminek, aby uwolnić ich aromaty.

Obraz

2. W robocie kuchennym połącz: ciecierzycę, cebulę, ząbki czosnku, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sól, pieprz i wcześniej podgrzane przyprawy na patelni.

Obraz

3. Kiedy składniki się połączą, dodaj jeszcze mąkę pszenną. Z powstałej mieszanki uformuj małe kuleczki.

Obraz

4. Smaż je w rozgrzanym oleju.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także