Kategorie Dania

Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!

Jeżeli jesteś wegetarianinem i lubisz gotować, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Już za chwilę zobaczysz wspaniały przepis na zapiekane tortille z serem, papryką i cebulą. Jestem pewna, że to danie zwali cię z nóg.

Przepis nie jest trudny, a efekt jest wręcz wspaniały. Ta potrawa idealnie nada się na obiad bądź kolację. Jak najszybciej jej wypróbuj!

Dokładna instrukcja, krok po kroku, znajduje się poniżej.

Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem (ilość soli i pieprzu według uznania). Dodaj szpinak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach zdejmij z ognia.
    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem (ilość soli i pieprzu według uznania). Dodaj szpinak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach zdejmij z ognia.
  2. Na patelnię wlej bulion warzywny i zupę pomidorową. Przypraw solą, czosnkiem, chilli, kminkiem i cebulą granulowaną. Wymieszaj.
    Na patelnię wlej bulion warzywny i zupę pomidorową. Przypraw solą, czosnkiem, chilli, kminkiem i cebulą granulowaną. Wymieszaj.
  3. Kiedy mikstura się zagotuje, podgrzewaj ją przez dodatkowe 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach, zdejmij z ognia.
    Kiedy mikstura się zagotuje, podgrzewaj ją przez dodatkowe 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach, zdejmij z ognia.
  4. Połóż placki do tortilli na stole. Na górnej części każdego placka rozłóż po ok. 70 g mieszanki paprykowo-cebulowej oraz po 2 łyżkach startego sera cheddar.
    Połóż placki do tortilli na stole. Na górnej części każdego placka rozłóż po ok. 70 g mieszanki paprykowo-cebulowej oraz po 2 łyżkach startego sera cheddar.
  5. Zawiń tortille i włóż je do mieszanki bulionu i zupy pomidorowej. Wymieszaj tak, aby tortille były dobrze pokryte zalewą.
    Zawiń tortille i włóż je do mieszanki bulionu i zupy pomidorowej. Wymieszaj tak, aby tortille były dobrze pokryte zalewą.
  6. Wierzch posyp resztą startego sera cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Wierzch posyp resztą startego sera cheddar. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
    Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki.
  8. Smacznego!
Wegetariańskie, zapiekane tortille w zalewie z serem, papryką i cebulą. To dopiero są pyszności!
104863