Wielkanocna babka bananowa

W tym roku postanowiliśmy trochę odchudzić naszą babkę wielkanocną. I wyszło jak zwykle pysznie ?



Składniki:
PorcjeBabka bananowa
- 200 g suszone daktyle
- 4 szt. czerwone banany
- 2 szt. jajka
- 200 ml mleko migadłowe
- 1/3 szkl. olej kokosowy
- 1/3 szkl. erytrytol
- 1 szkl. mąka orkiszowa
- 1 szkl. mąka pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szkl. orzechy włoskie do posypania
Polewa
- 50 g czekolada gorzka
- 1/3 szkl. mleczko kokosowe
- 1 łyżka erytrytol


Sposób przygotowania:
- W misce połącz rozdrobione banany i jajka.
- Następnie dodaj mleko migdałowe, olej kokosowy, rozdrobione daktyle i erytrytol. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce połącz mąkę orkiszową, mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
- Połącz ze sobą mokre i suche produkty.
- Przelej do formy i wstaw do piekarnika na 50-60 minut (temp. 170 stopni).
- W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc na palniku gorzką czekoladę, mleczko kokosowe i erytrytol.
- Ozdób babkę przy pomocy polewy i orzechów. Smacznego!
Komentarze