Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana w piwie

Ten przepis na wielkanocną białą kiełbasę jest tak prosty i tak wspaniały w smaku, że jak raz spróbujesz, już zawsze będziesz ją jeść przygotowaną właśnie w ten sposób!
Zobacz także: Wielkanocna purpurowa zupa
Składniki:
Porcje- 1,5 kg biała kiełbasa
- 4 szt. cebula duża
- 1 szkl. jasne piwo
- olej do smażenia
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę na mniejsze kawałki.
- Każdą kiełbaskę obsmaż na patelni.
- Następnie ułóż je w formie do pieczenia, po czym ponakłuwaj widelcem.
- Czas przygotować cebulę na patelni. W tym celu duś ją z dodatkiem soli. Kiedy cebula będzie miękka i złocista, zwiększ płomień pod patelnią i zalej całe danie piwem. Zostaw na ogniu ok. 3-5 minut, co chwilę mieszając.
- Tak przygotowaną mieszanką umieść na kiełbaskach i wstaw całość do piekarnika na godzinę (180 stopni Celsjusza).
- Podawaj z chrzanem i musztardą.
Komentarze