Wielkanocna purpurowa zupa

Pyszna zupa w fioletowej odsłonie z chrzanowym dipem zrobi furorę podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych. Nie możesz tego przegapić ?
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 50 g masło
- 2 szt. cebula
- 1/2 szt. seler
- 1 łyżka kminek cały
- 1/2 szt. czerwona kapusta
- 1 szt. jabłko
- 2 łyżki ocet winny
- 1 l bulion warzywny lub drobiowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
Chrzanowy dip
- 3 łyżki śmietana 18%
- 2 łyżki chrzan
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz masło, cebulę, cały kminek, seler i jabłko.
- Jako kolejne składniki dodaj: czerwoną kapustę, bulion, ocet winny, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj, po czym gotuj pod przykryciem 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj chrzanowy dip, łącząc chrzan i śmietankę.
- Po pół godziny zblenduj zawartość garnka. Przed podaniem udekoruj przy pomocy dipu i szczypiorku.
Komentarze