Wielkanocne babeczki „gniazdka”

Wielkanocne babeczki „gniazdka” to nasza wyjątkowa propozycja dla maluchów z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a ukryta w środku niespodzianka i kolorowe dodatki, na pewno skradną serce każdego malca!



Zobacz także: Kajmakowy mazurek
Składniki:
PorcjeBabeczki
- 2 szt. jajka
- 80 g cukier biały
- 80 g cukier trzcinowy
- 100 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 szczypta sól
- 40 g kakao
- 70 ml olej
- 120 ml maślanka
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Krem maślany
- 250 g masło miękkie
- 2 szkl. cukier puder
- 1/2 szkl. kakao
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Pozostałe składniki
- 12 szt. jajka czekoladowe
- 1/3 szkl. posypka czekoladowa
- 20 szt. cukrowe jajka


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia suchych składników: mąki, kakao, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i soli.
- W osobnej misce połącz jajka, biały i brązowy cukier. Następnie dodaj powoli olej i ekstrakt waniliowy.
- Na koniec dodaj mieszankę suchych składników i maślankę. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Powstałą mieszankę przelej do foremek na muffinki. Do każdej przegródki dodaj jajko czekoladowe. Babeczki piecz przez 20 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj krem maślany. W tym celu zmiksuj: miękkie masło, ekstrakt waniliowy, kakao, oraz cukier puder.
- Powstały krem przenieś do rękawa cukierniczego i rozprowadź na ostudzonej babeczce, tworząc dwa okręgi. Posyp posypką czekoladową.
- Teraz dodaj cukrowe jajka. I gotowe!
Komentarze