PrzepisDeseryWieloowocowy tort w galaretce

Wieloowocowy tort w galaretce

Wieloowocowy tort w galaretce
Pyszności
01.08.2021 16:00, aktualizacja: 02.08.2021 09:46

Wieloowocowy tort w galaretce to nasz najnowszy hit. Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w nim bez pamięci. Prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki❤️😋

Piankę truskawkową do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Krem truskawkowy

  1. 300 ml śmietanka 30% schłodzona
  2. 1/3 szkl. cukier puder
  3. 1/2 szkl. zblendowane truskawki
  4. 250 g serek mascarpone

Biała czekolada

  1. 200 g masło miękkie
  2. 200 g biała czekolada roztopiona

Biszkopt

  1. 4 szt. jajka
  2. 150 g cukier
  3. 120 g mąka tortowa
  4. 40 g mąka ziemniaczana
  5. 1/2 szkl. miks wody, cukru i soku z cytryny (1/4 szkl. woda, 1/4 szkl. sok z cytryny, 2 łyżeczki cukier)

Pianka truskawkowa

  1. 250 g truskawki
  2. 2 łyżki żelatyna namoczona
  3. 1/3 szkl. cukier
  4. 1/4 szkl. zimna woda

Dodatki

  1. 1 kg owoce
  2. 4 szt. przeźroczyste galaretki
  3. 2 l wrzątek

Sposób przygotowania:

1. Upiecz biszkopt, po czym podziel go na 3 części.

Obraz

2. W blenderze połącz ze sobą truskawki, cukier oraz żelatynę (wcześniej wymieszaj ją z 1/4 zimnej wody).

Obraz

3. Umieść rant dookoła tortu, tak aby powstała przerwa. Zabezpiecz ciasto przy pomocy folii spożywczej, po czym wypełnij rant do połowy galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia produktu.

Obraz

4. Następnie usuń rant, zmniejsz jego objętość i umieść na stężonej galaretce. Zrób drugi stopień przy pomocy galaretki. Wstaw ciasto po raz ostatni do lodówki do stężenia galaretki. Smacznego!

Obraz

5. Podgrzej mieszankę z blendera na palniku. Po czym odlej 1/2 szkl.

Obraz

6. Pozostałą część mieszanki przelej do formy, po czym wstaw do lodówki.

Obraz

7. W międzyczasie przygotuj masę do tortu. W tym celu zmiksuj śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie zapomnij dodać zmiksowanych truskawek.

Obraz

8. Umieść biszkopt wewnątrz rantu (dookoła rozprowadź papier do pieczenia). Następnie rozprowadź pędzelkiem miks z wody, cukru i soku z cytryny. Po czym dodaj pierwszą warstwę masy.

Obraz

9. Następnie dodaj gotową piankę, biszkopt...

Obraz

10. ...truskawkowy krem i ostatnią część biszkoptu. Tak złożony tort wstaw do lodówki.

Obraz

11. W międzyczasie zmiksuj miękkie masło i roztopioną białą czekoladę. Powstały miks rozprowadź na torcie (wierzch i dookoła). Tę czynność powtórz 3 razy, za każdym razem chłodź tort w lodówce.

Obraz

12. Kiedy tort będzie już pokryty mieszanką z białej czekolady, udekoruj cały wypiek kolorowymi owocami. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także