Wieloowocowy tort w galaretce

Wieloowocowy tort w galaretce to nasz najnowszy hit. Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w nim bez pamięci. Prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki❤️😋



Piankę truskawkową do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Domowe lody kaktus
Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 4 szt. jajka
- 150 g cukier
- 120 g mąka tortowa
- 40 g mąka ziemniaczana
- 1/2 szkl. miks wody, cukru i soku z cytryny (1/4 szkl. woda, 1/4 szkl. sok z cytryny, 2 łyżeczki cukier)
Pianka truskawkowa
- 250 g truskawki
- 2 łyżki żelatyna namoczona
- 1/3 szkl. cukier
- 1/4 szkl. zimna woda
Krem truskawkowy
- 250 g serek mascarpone
- 300 ml śmietanka 30% schłodzona
- 1/3 szkl. cukier puder
- 1/2 szkl. zblendowane truskawki
Biała czekolada
- 200 g masło miękkie
- 200 g biała czekolada roztopiona
Dodatki
- 1 kg owoce
- 4 szt. przeźroczyste galaretki
- 2 l wrzątek


Sposób przygotowania:
- Upiecz biszkopt, po czym podziel go na 3 części.
- W blenderze połącz ze sobą truskawki, cukier oraz żelatynę (wcześniej wymieszaj ją z 1/4 zimnej wody).
- Podgrzej mieszankę z blendera na palniku. Po czym odlej 1/2 szkl.
- Pozostałą część mieszanki przelej do formy, po czym wstaw do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj masę do tortu. W tym celu zmiksuj śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie zapomnij dodać zmiksowanych truskawek.
- Umieść biszkopt wewnątrz rantu (dookoła rozprowadź papier do pieczenia). Następnie rozprowadź pędzelkiem miks z wody, cukru i soku z cytryny. Po czym dodaj pierwszą warstwę masy.
- Następnie dodaj gotową piankę, biszkopt...
- ...truskawkowy krem i ostatnią część biszkoptu. Tak złożony tort wstaw do lodówki.
- W międzyczasie zmiksuj miękkie masło i roztopioną białą czekoladę. Powstały miks rozprowadź na torcie (wierzch i dookoła). Tę czynność powtórz 3 razy, za każdym razem chłodź tort w lodówce.
- Kiedy tort będzie już pokryty mieszanką z białej czekolady, udekoruj cały wypiek kolorowymi owocami. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Umieść rant dookoła tortu, tak aby powstała przerwa. Zabezpiecz ciasto przy pomocy folii spożywczej, po czym wypełnij rant do połowy galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia produktu.
- Następnie usuń rant, zmniejsz jego objętość i umieść na stężonej galaretce. Zrób drugi stopień przy pomocy galaretki. Wstaw ciasto po raz ostatni do lodówki do stężenia galaretki. Smacznego!
Komentarze