PrzepisDania główneWieprzowina z jabłkami

Wieprzowina z jabłkami

Wieprzowina z jabłkami
Pyszności
20.12.2018 17:00, aktualizacja: 27.05.2020 12:13

Co powiecie na obiad z łopatką wieprzową w roli głównej? My jak najbardziej jesteśmy na tak ?

Składniki:

  1. 2 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1 kg łopatka wieprzowa
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 2 szkl. bulion drobiowy
  5. 3 szt. jabłka pokrojone w mniejsze kawałki
  6. kilka gałązek tymianek
  7. 30 ml cydr
  8. 1 szt. ciasto francuskie
  9. 1 szt. jajko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż łopatkę wieprzową. Po czym odłóż na bok.

Obraz

2. Na tej samej patelni połącz cebulę, podsmażoną łopatkę oraz bulion drobiowy.

Obraz

3. Następnie dodaj jabłka i świeży tymianek. Duś przez godzinę, po czym dodaj cydr.

Obraz

4. Wytnij z ciasta okrąg oraz dwa pasy.

Obraz

5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Po czym przykryj ciastem francuskim. Na wierzchu rozsmaruj roztrzepane jajko. Piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także