Wigilijna ryba z suszonymi grzybami

Ryba z suszonymi grzybami to idealna propozycja na wigilijną wieczerzę. Co więcej, przygotujesz ją w szybki i prosty sposób. A jej wyjątkowy smak pozostanie z Tobą na długi czas.
Zobacz także: Ryba po grecku
Składniki:
Porcje- 800 g biała ryba dorsz/halibut/karp
- 1 szkl. mąka
- 2 łyżki masło klarowane
- 1 szt. cebula
- 20 g suszone grzyby
- 250 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Podziel białą rybę na 2 cm płaty.
- Następnie obtocz każdy kawałek ryby w mące.
- I podsmaż na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem.
- Następnie przełóż kawałki ryby do formy do pieczenia. Na tej samej patelni przygotuj sos. W tym celu połącz: masło, cebulę, suszone grzyby i 200 ml śmietanki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Powstały sos przenieś na kawałki ryb. Do formy dolej jeszcze 50 ml śmietanki. Ryby zapiekaj w piekarniku przez 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- I ryba jest już gotowa do podania.
Komentarze