PrzepisWigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu
Pyszności
12.12.2019 17:00, aktualizacja: 11.09.2020 09:52

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dziś mamy dla Ciebie kolejną propozycję na wigilijny stół. Tym razem będzie to zupa grzybowa w formie kremu, którą podasz swoim bliskim w pysznym chlebie. Elegancka i aksamitna w smaku - po prostu palce lizać!

W przygotowaniu kremu, który się nie rozwarstwia, pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Składniki:

Zupa grzybowa

  1. 300 g grzyby świeże lub mrożone
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 łyżeczki pieprz biały
  4. 2-3 łyżki masło
  5. 1/2 szt. seler
  6. 2 szt. marchewka
  7. 1 szt. korzeń pietruszki
  8. 1/2 szkl. białe wino
  9. 4-5 szt. ziele angielskie;
  10. 2-3 szt. liście laurowe
  11. 1,5 l bulion warzywny
  12. 1 łyżeczka sól

Zielona kruszonka

  1. 1 szt. twarda bułka
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 2 szt. gałązki tymianku

Sposób przygotowania:

1. W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.

Obraz

3. Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.

Obraz

5. Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.

Obraz

6. W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.

Obraz

7. Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także