Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego już dziś mamy dla Ciebie kolejną propozycję na wigilijny stół. Tym razem będzie to zupa grzybowa w formie kremu, którą podasz swoim bliskim w pysznym chlebie. Elegancka i aksamitna w smaku – po prostu palce lizać!
W przygotowaniu kremu, który się nie rozwarstwia, pomógł nam blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Zobacz także: Roladki drobiowe ze spiralami ziemniaczanymi
Składniki:
PorcjeZupa grzybowa
- 300 g grzyby świeże lub mrożone
- 1 szt. cebula
- 1/2 szt. seler
- 2 szt. marchewka
- 1 szt. korzeń pietruszki
- 1/2 szkl. białe wino
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 2-3 szt. liście laurowe
- 1,5 l bulion warzywny
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz biały
- 2-3 łyżki masło
Zielona kruszonka
- 1 szt. twarda bułka
- 1 pęczek natka pietruszki
- 2 szt. gałązki tymianku
Sposób przygotowania:
- W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć
- Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.
- Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.
- Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.
- W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.
- Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!
Komentarze