Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Zupa grzybowa
Zielona kruszonka
Sposób przygotowania
  1. W garnku połącz ze sobą masło, grzyby i cebulę. Jeśli w przepisie używasz mrożone grzyby, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć
  2. Jako kolejne składniki dodaj kawałki selera, korzeń pietruszki i marchewki. Nie zapomnij dodać również białego wina.
  3. Czas na ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj zieloną kruszonkę. W tym celu zblenduj twardą bułkę, natkę pietruszki i gałązki tymianku.
  5. Przelej grzybową mieszankę do blendera próżniowego. Dopraw solą i pieprzem, po czym zblenduj w aksamitny krem. Dzięki próżni, krem nie będzie się rozwarstwiał.
  6. W chlebku zrób otwór, a następnie przelej do niego zupę grzybową.
  7. Udekoruj zupę krem zieloną kruszonką. Dodaj również suszone grzyby i natkę pietruszki. Smacznego!