Wiosenne babeczki na słono

Wiosenne babeczki na słono to genialny pomysł na pyszną przekąskę. Nie tylko świetnie smakują, ale i fajnie się prezentują. Co więcej, idealnie sprawdzą się jako część wielkanocnego menu.



Nasze babeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
PorcjeBabeczki
- 150 g szpinak
- 100 g majonez
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 szt. jajka
- 1/4 szkl. koperek
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 180 g mąka
- 1/4 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 100 g zielony groszek
- 2 szczypty sól
- 90 g parmezan
Zielony krem
- 250 g groszek zielony
- 3 szt. jajka ugotowane
- 1/4 szkl. parmezan
- 100 g majonez
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżki olej
- 2 łyżki sok z cytryny


Sposób przygotowania:
- W blenderze próżniowym połącz ze sobą: jajka, sok z cytryny, świeży szpinak oraz koperek.
- Powstałą mieszankę przełóż do miski. Następnie dodaj do niej: zielony groszek, parmezan, cebulę, czosnek i sól.
- Jako kolejne składniki wrzuć: mąkę, majonez i proszek do pieczenia.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy na muffinki, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj zielony krem. Tym razem użyj blendera ręcznego i zmiksuj na gładką masę: majonez, sok z cytryny, olej i szpinak. Następnie dodaj: zielony groszek, sól, pieprz oraz 3 ugotowane jajka.
- Umieść krem na ostudzonych babeczkach i posyp je dodatkowo żółtkiem. Smacznego!
Komentarze