PrzepisPrzekąskiWiosenne babeczki na słono

Wiosenne babeczki na słono

Wiosenne babeczki na słono
Pyszności
01.03.2021 18:00, aktualizacja: 03.03.2021 14:46

Wiosenne babeczki na słono to genialny pomysł na pyszną przekąskę. Nie tylko świetnie smakują, ale i fajnie się prezentują. Co więcej, idealnie sprawdzą się jako część wielkanocnego menu.

Nasze babeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Zielony krem

  1. 250 g groszek zielony
  2. 3 szt. jajka ugotowane
  3. 1/4 szkl. parmezan
  4. 100 g majonez
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 2 łyżki olej
  8. 2 łyżki sok z cytryny

Babeczki

  1. 150 g szpinak
  2. 100 g majonez
  3. 2 szczypty sól
  4. 90 g parmezan
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 2 szt. jajka
  7. 1/4 szkl. koperek
  8. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  9. 180 g mąka
  10. 1/4 szt. cebula
  11. 2 ząbki czosnek
  12. 100 g zielony groszek

Sposób przygotowania:

1. W blenderze próżniowym połącz ze sobą: jajka, sok z cytryny, świeży szpinak oraz koperek.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Następnie dodaj do niej: zielony groszek, parmezan, cebulę, czosnek i sól.

Obraz

3. Jako kolejne składniki wrzuć: mąkę, majonez i proszek do pieczenia.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przełóż do formy na muffinki, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj zielony krem. Tym razem użyj blendera ręcznego i zmiksuj na gładką masę: majonez, sok z cytryny, olej i szpinak. Następnie dodaj: zielony groszek, sól, pieprz oraz 3 ugotowane jajka.

Obraz

6. Umieść krem na ostudzonych babeczkach i posyp je dodatkowo żółtkiem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także