Wiosenny tort z kanapek

Wiosenny tort z kanapek to „must have” tej wiosny. Nie tylko świetnie wygląda, ale i bajecznie smakuje. Takiej kombinacji po prostu nie można odmówić 😉
W pokrojeniu warzyw pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Pierś z kurczaka pod batatowym puree
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 600 g serek śmietankowy
- 2 pęczki koperek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 2 szt. chleb graham
- 8 szt. szynka plastry
- 8 szt. ser żółty plastry
- 4 szt. jajka ugotowane na twardo
- 50 g szpinak
- 1 szt. sałata
- 1 szt. ogórek szklarniowy
- 4 szt. rzodkiewka
- 2 pęczki szczypiorek
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą posiekany koperek, serek śmietankowy, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel chleb na mniejsze kawałki. Odetnij skórkę z każdej strony.
- Ułóż obok siebie 4 kromki chleba (tworząc kwadrat). Następnie rozprowadź serową mieszankę, dodaj plastry szynki i stwórz kolejną warstwę z chleba. Na wierzchu rozprowadź ponownie ser śmietankowy z dodatkami i dodaj ugotowane jajko.
- Czas na świeży szpinak, kolejną warstwę z chleba, serek śmietankowy, plastry żółtego sera, zieloną sałatę i ostatnią warstwę z chleba.
- Rozprowadź serową mieszankę na wierzchu i po bokach tortu.
- W robocie kuchennym potnij ogórka i rzodkiewki. Boki tortu udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu zrób dekoracje z ogórka i rzodkiewki.
- I gotowe! Wiosenny tort z kanapek można dzielić na mniejsze części 😉
Komentarze