Wiśniowa chmurka

Porcje
8-9
Porcje
8-9
Składniki
Kruche ciasto
Wiśniowa wkładka
Serowa warstwa
Beza
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu połącz: mąkę, jajko, żółtko, schłodzone masło, cukier puder i proszek do pieczenia.
  2. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i nakłuj widelcem. Następnie wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  3. Rozpuść galaretki wiśniowe we wrzątku. Do mieszanki dodaj wiśnie.
  4. Na przestudzonym spodzie rozprowadź mieszankę z wiśniami. Następnie wstaw do lodówki do stężenia.
  5. W międzyczasie przygotuj mieszankę serową. Zmiksuj śmietankę, serek mascarpone oraz rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę krystaliczną. Stwórz kolejną warstwę na cieście i ponownie wstaw do lodówki.
  6. I w końcu czas na bezę. Piecz ją przez 70 minut (początkowa temp. 140 stopni, zmniejsz od razu do 120 stopni Celsjusza).
  7. Smacznego!