Wołowe pulpety zapiekane z ziemniakami
Dania
Obiad
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
500
g
mięso wołowe
mielone
1
szt.
cebula
posiekana
5
łyżek
natka pietruszki
posiekana drobno
1
łyżeczka
sól
2
łyżeczki
papryka
1
łyżeczka
pieprz
4-5
szt.
ziemniaki
ugotowane i podzielone na plastry
150-200
ml
sos beszamelowy
1/3
szkl.
mozzarella
Sposób przygotowania
W misce połącz ze sobą: mięso wołowe, cebulę, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz paprykę. Następnie stwórz z powstałej mieszanki małe kulki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ugotowanych ziemniaków.
Na nich ułóż mięsne kule i włóż pomiędzy powstałe szpary kolejne plastry ziemniaków.
Na wierzchu rozprowadź sos beszamelowy.
Następnie posyp całość mozzarellą i wstaw do piekarnika na 30 minut (190 stopni Celsjusza).
Gotowe!