Zakręcona zapiekanka warzywna

Zakręcona zapiekanka warzywna to nasz najnowszy hit. Kiedy ją serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!
Sos do naszego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Jabłkowe bułeczki
Składniki:
PorcjeSkładniki na sos
Pozostałe składniki
- 2-3 szt. pomidor
- 1-2 szt. żółta cukinia
- 1-2 szt. zielona cukinia
- 1-2 szt. bakłażan
- 1 szczypta sól
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- 2-3 gałązki rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od umieszczenia w formie do pieczenia: papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i rozmarynu. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie podziel w cienkie plastry pomidora, żółtą i zieloną cukinię oraz bakłażan.
- Połącz upieczone warzywa w blenderze.
- Następnie przelej mieszankę do formy do pieczenia.
- Teraz ułóż dookoła kolorowe warzywa. Na wierzchu rozprowadź oliwę, sól oraz gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze