PrzepisDania główneZakręcona zapiekanka warzywna

Zakręcona zapiekanka warzywna

Zakręcona zapiekanka warzywna
Pyszności
20.05.2021 17:00, aktualizacja: 15.03.2024 10:21

Zakręcona zapiekanka warzywna to nasz najnowszy hit. Kiedy ją serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!

Sos do naszego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Składniki na sos

  1. 1 szt. papryka
  2. 3 szt. pomidory
  3. 1/4 szt. cebula
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 2-3 łyżki oliwa z olwiek
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 2 gałązki rozmaryn

Pozostałe składniki

  1. 1-2 szt. zielona cukinia
  2. 1-2 szt. bakłażan
  3. 1 szczypta sól
  4. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  5. 2-3 gałązki rozmaryn
  6. 2-3 szt. pomidor
  7. 1-2 szt. żółta cukinia

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od umieszczenia w formie do pieczenia: papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i rozmarynu. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W międzyczasie podziel w cienkie plastry pomidora, żółtą i zieloną cukinię oraz bakłażan.

Obraz

3. Połącz upieczone warzywa w blenderze.

Obraz

4. Następnie przelej mieszankę do formy do pieczenia.

Obraz

5. Teraz ułóż dookoła kolorowe warzywa. Na wierzchu rozprowadź oliwę, sól oraz gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także