PrzepisZakręcone cynamonki drożdżowe

Zakręcone cynamonki drożdżowe

Zakręcone cynamonki drożdżowe
Pyszności
13.09.2019 12:00, aktualizacja: 30.10.2019 17:04

Zakręcone cynamonki drożdżowe to prawdziwy strzał w 10! Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują! Dwa w jednym ?

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 1,5 łyżeczki drożdże instant
  2. 60 ml woda ciepła
  3. 170 ml maślanka
  4. 120 g cukier
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 90 g masło roztopione
  8. 3 1/2 szkl. mąka
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Masa cynamonowa

  1. 3 łyżeczki cynamon
  2. 100 g masło miękkie
  3. 200 g cukier brązowy

Lukier

  1. 3 łyżki mleko
  2. 1/2 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, ciepłą wodę i cukier (łyżkę). Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Obraz

2. W dużej misce umieść następujące składniki: maślankę, roztopione masło, cukier, jajka, sól i ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. Dodaj rozczyn i...

Obraz

4. ...mąkę.

Obraz

5. Uformuj ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj mieszankę cynamonową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier trzcinowy i cynamon.

Obraz

7. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim mieszankę z cynamonem. Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.

Obraz

8. Umieść roladki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

9. Gotowe roladki polej lukrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także