Zapiekane kanapki z papryką, serem feta, szynką i sosem pomidorowym

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umieść paseczki papryki w naczyniu. Polej je oliwą z oliwek i przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10 minut.
  2. Od każdej kromki chleba odkrój skórkę. Następnie ułóż połowę chleba w naczyniu tak, aby zakrył całe dno.
  3. Do miski włóż jajka i śmietanę. Dokładnie wszystko rozmieszaj.
  4. Nasmaruj chleb jajeczno-śmietanową mieszanką tak, aby był nią przykryty.
  5. Układaj kolejno:
  6. sos pomidorowy,
  7. 2 plastry szynki,
  8. upieczoną wcześniej paprykę,
  9. ser feta,
  10. 2 plastry szynki,
  11. pozostały chleb…
  12. …i mieszankę śmietanowo-jajeczną. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
  13. Po 30 minutach wyjmij danie z piekarnika. Smacznego!