Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Dziś prezentujemy Wam drugi przepis, który został nagrodzony w naszym konkursie.
Oto genialna receptura na pyszne zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą. Autorem przepisu jest Mi La.
Składniki:
Porcje- 5-6 szt. suszone pomidory
- 17 szt. makaron muszle
- 1,5 opakowania liście szpinaku świeże lub mrożone
- 4 ząbki czosnek
- 250 g ser ricotta
- 1 łyżka masło
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szkl. ser żółty
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj muszle makaronowe al dente. Na patelni rozprowadź olej z suszonych pomidorów. Następnie wrzuć szpinak, a kiedy będzie już miękki, dodaj suszone pomidory oraz czosnek. Całość dopraw do smaku przy użyciu soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Dodaj masło i ricottę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Dopraw sos pomidorowy przy pomocy soli, pieprzu i oregano.
- Sos pomidorowy rozprowadź na dnie naczynia. Następnie nafaszeruj muszle i ułóż je blisko siebie.
- W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Po chwili wlej mleko i dopraw do smaku. W tym celu użyj: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Umieść sos beszamelowy na muszlach z farszem. Następnie całość posyp żółtym serem. Muszle zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
- I to wszystko! Smacznego!
Komentarze