Kategorie DaniaMakarony

Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Dziś prezentujemy Wam drugi przepis, który został nagrodzony w naszym konkursie.

Oto genialna receptura na pyszne zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą. Autorem przepisu jest Mi La.

Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje
Sos pomidorowy
Sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj muszle makaronowe al dente. Na patelni rozprowadź olej z suszonych pomidorów. Następnie wrzuć szpinak, a kiedy będzie już miękki, dodaj suszone pomidory oraz czosnek. Całość dopraw do smaku przy użyciu soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
    Ugotuj muszle makaronowe al dente. Na patelni rozprowadź olej z suszonych pomidorów. Następnie wrzuć szpinak, a kiedy będzie już miękki, dodaj suszone pomidory oraz czosnek. Całość dopraw do smaku przy użyciu soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  2. Dodaj masło i ricottę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    Dodaj masło i ricottę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Dopraw sos pomidorowy przy pomocy soli, pieprzu i oregano.
    W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Dopraw sos pomidorowy przy pomocy soli, pieprzu i oregano.
  4. Sos pomidorowy rozprowadź na dnie naczynia. Następnie nafaszeruj muszle i ułóż je blisko siebie.
    Sos pomidorowy rozprowadź na dnie naczynia. Następnie nafaszeruj muszle i ułóż je blisko siebie.
  5. W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Po chwili wlej mleko i dopraw do smaku. W tym celu użyj: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Po chwili wlej mleko i dopraw do smaku. W tym celu użyj: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. Umieść sos beszamelowy na muszlach z farszem. Następnie całość posyp żółtym serem. Muszle zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
    Umieść sos beszamelowy na muszlach z farszem. Następnie całość posyp żółtym serem. Muszle zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
  7. I to wszystko! Smacznego!
    I to wszystko! Smacznego!
Zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą

Dziś rozpoczynamy mały cykl 😉 W ciągu najbliższych dni zaprezentujemy Wam przepisy, które zostały nagrodzone w naszym konkursie 😀 Po placku ziemniaczanym z gulaszem wieprzowym przyszedł czas na zapiekane muszle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą. Recepturą na pyszne danie podzieliła się z nami Mi La 😀

Posted by Pyszności on Monday, October 2, 2017
207841