Zapiekanka canneloni z naleśników

Zapiekanka canneloni z naleśników to sprawdzony przepis zarówno na smaczny obiad, jak i genialną kolację. Po prostu palce lizać!



Zobacz także: Pieczony kalafior pod serowym beszamelem
Składniki:
PorcjeSos
- 3-4 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. cebula
- 3-4 szt. łodygi selera naciowego
- 150 g mini marchewki
- 400 g mielona wołowina
- 800 g pomidory krojone z puszki
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka ostra papryka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Dodatki
- 4 szt. naleśniki
- 100 g ser mozzarella
- 50 g ser parmezan starty


Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni usmaż 4 naleśniki. Odstaw na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż seler naciowy, cebulę oraz mini marchewkę.
- Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory krojone z puszki.
- Na koniec dopraw mieszankę przy pomocy soli, pieprzu, ostrej papryki i suszonego czosnku. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść farsz na naleśniku i zwiń go w rulon. Część mieszanki rozprowadź na spodzie naczynia. Następnie ułóż naleśniki.
- Na wierzchu dodaj kolejną warstwę farszu, kawałki mozzarelli i parmezan. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza, opcja: grill).
- Smacznego!
Komentarze