PrzepisKolacjaZapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
Pyszności
19.01.2018 17:00, aktualizacja: 10.10.2018 09:12

Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną zapiekankę francuską pod ziemniaczanym purée. To nieskomplikowane danie nie tylko świetnie wygląda, ale i genialnie smakuje :)

Składniki:

  1. 500 g ziemniaki ugotowane
  2. 50 g masło
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 80 g starta mozzarella
  5. 400-450 ml mleko
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 1-2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  8. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  9. 400-500 g mięso mielone
  10. 800 g pomidory pokrojone w kostkę
  11. 1 szczypta sól
  12. 2 łyżki zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:

1. Ugotowane ziemniaki ugnieć za pomocą tłuczka. Dodaj masło, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Mieszankę przeciśnij przez sitko. Następnie dodaj do niej ponownie mleko i połącz ze sobą produkty.

Obraz

3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory.

Obraz

4. Na samym końcu dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.

Obraz

5. Powstałą mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu utwórz warstwę z ziemniaczanego purée. Zapiekankę piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obraz

6. Posyp zapiekankę startą mozzarellą i grilluj całość przez 2-3 minuty.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także