in ,

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée

Dziś przygotowaliśmy dla Was pyszną zapiekankę francuską pod ziemniaczanym purée. To nieskomplikowane danie nie tylko świetnie wygląda, ale i genialnie smakuje 🙂

Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
Zapiekanka francuska pod ziemniaczanym purée
8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki ugnieć za pomocą tłuczka. Dodaj masło, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
    Ugotowane ziemniaki ugnieć za pomocą tłuczka. Dodaj masło, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Mieszankę przeciśnij przez sitko. Następnie dodaj do niej ponownie mleko i połącz ze sobą produkty.
    Mieszankę przeciśnij przez sitko. Następnie dodaj do niej ponownie mleko i połącz ze sobą produkty.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory.
    Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj mięso mielone i pomidory.
  4. Na samym końcu dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
    Na samym końcu dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
  5. Powstałą mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu utwórz warstwę z ziemniaczanego purée. Zapiekankę piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.
    Powstałą mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu utwórz warstwę z ziemniaczanego purée. Zapiekankę piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.
  6. Posyp zapiekankę startą mozzarellą i grilluj całość przez 2-3 minuty.
    Posyp zapiekankę startą mozzarellą i grilluj całość przez 2-3 minuty.
  7. Smacznego!
    Smacznego!