Zapiekanka jajeczna z warzywami

Zapiekanka jajeczna z warzywami sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Co więcej, możesz podać ją swoim bliskim w ciekawej formie. Takiej kombinacji z pewnością nie odmówią! ?
Nasza zapiekanka nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Odwrócona tarta jabłkowa
Składniki:
Porcje- 2 szt. marchewki
- 2 szt. ziemniaki
- 1 szt. cukinia
- 200 g wędzony boczek plastry
- 4 szt. jajka
- 200 g śmietana 30%
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1/2 łyżki suszony tymianek
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
- pierz do smaku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy zodlera przygotuj cukinię, marchewki i ziemniaki.
- Następnie dodaj do warzyw boczek, oregano, zioła prowansalskie, suszony tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy do pieczenia. Wstaw naczynie na 10 minut do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj jajeczną mieszankę. W tym celu połącz jajka i śmietankę.
- Powstałą mieszankę umieść w formie do pieczenia i ponownie skorzystaj z piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza, czas: 25 minut, formę przykryj folią aluminiową).
- Smacznego!
Komentarze