PrzepisZapiekanka jajeczna z warzywami

Zapiekanka jajeczna z warzywami

Zapiekanka jajeczna z warzywami
Pyszności
21.02.2020 16:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:06

Zapiekanka jajeczna z warzywami sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Co więcej, możesz podać ją swoim bliskim w ciekawej formie. Takiej kombinacji z pewnością nie odmówią! ?

Nasza zapiekanka nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. marchewki
  2. 2 szt. ziemniaki
  3. pierz do smaku
  4. sól do smaku
  5. 1 szt. cukinia
  6. 200 g wędzony boczek plastry
  7. 4 szt. jajka
  8. 200 g śmietana 30%
  9. 1 łyżka oregano
  10. 1 łyżka zioła prowansalskie
  11. 1/2 łyżki suszony tymianek
  12. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy zodlera przygotuj cukinię, marchewki i ziemniaki.

Obraz

2. Następnie dodaj do warzyw boczek, oregano, zioła prowansalskie, suszony tymianek, sól, pieprz i oliwę z oliwek.

Obraz

3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy do pieczenia. Wstaw naczynie na 10 minut do piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj jajeczną mieszankę. W tym celu połącz jajka i śmietankę.

Obraz

5. Powstałą mieszankę umieść w formie do pieczenia i ponownie skorzystaj z piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza, czas: 25 minut, formę przykryj folią aluminiową).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także