Kategorie Dania

Zapiekanka jajeczna z frytkami, papryką i serem. Tak nietypowe połączenie robi duże wrażenie!

Masz ochotę na ciekawe danie, którym chcesz zaskoczyć swoich znajomych lub rodzinę, ale nie masz na nie pomysłu? Nie przejmuj się, bo właśnie go znalazłeś.

W tym artykule znajdziesz przepis jak wykonać pyszną zapiekankę jajeczną z papryką, serem i frytkami. Muszę przyznać, że to danie zrobiło na mnie ogromne wrażenie.

Leć więc po składniki i do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Zapiekanka jajeczna z frytkami, papryką i serem. Tak nietypowe połączenie robi duże wrażenie!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekanka jajeczna z frytkami, papryką i serem. Tak nietypowe połączenie robi duże wrażenie!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Przesyp frytki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 35 minut.
    Przesyp frytki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 35 minut.
  2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
    Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Wbij jajka do miski i dokładnie je rozmieszaj. Następnie przelej je na patelnię z szynką, papryką i cebulą. Pomieszaj.
    Wbij jajka do miski i dokładnie je rozmieszaj. Następnie przelej je na patelnię z szynką, papryką i cebulą. Pomieszaj.
  4. Na patelnię wrzuć także starty ser cheddar.
    Na patelnię wrzuć także starty ser cheddar.
  5. Kiedy ser się roztopi, na wierzchu poukładaj upieczone frytki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Kiedy ser się roztopi, na wierzchu poukładaj upieczone frytki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
  6. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i przekrój zapiekankę na mniejsze kawałki. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
    Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i przekrój zapiekankę na mniejsze kawałki. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. I gotowe!

A co gdyby wykorzystać frytki w tak nietypowy sposób? Jak dla mnie bomba!

Posted by Pyszności on Friday, July 8, 2016
100043