PrzepisDania główneZapiekanka jajeczna z frytkami, papryką i serem. Tak nietypowe połączenie robi duże wrażenie!
Zapiekanka jajeczna z frytkami, papryką i serem. Tak nietypowe połączenie robi duże wrażenie!
Pyszności
08.07.2016 16:58, aktualizacja: 01.06.2017 14:41Masz ochotę na ciekawe danie, którym chcesz zaskoczyć swoich znajomych lub rodzinę, ale nie masz na nie pomysłu? Nie przejmuj się, bo właśnie go znalazłeś.
W tym artykule znajdziesz przepis jak wykonać pyszną zapiekankę jajeczną z papryką, serem i frytkami. Muszę przyznać, że to danie zrobiło na mnie ogromne wrażenie.
Leć więc po składniki i do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 paczka frytki
- 50 g masło
- pieprz
- sól
- 230 g szynka pokrojona w kostkę
- 115 g cebula pokrojona w kostkę
- 60 g czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 60 g żółta papryka pokrojona w kostkę
- 2 zabki czosnek wyciśnięte
- 10 szt. jajka
- 230 g ser cheddar starty
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
1. Przesyp frytki na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 35 minut.
2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi dodaj szynkę, cebulę, paprykę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
3. Wbij jajka do miski i dokładnie je rozmieszaj. Następnie przelej je na patelnię z szynką, papryką i cebulą. Pomieszaj.
4. Na patelnię wrzuć także starty ser cheddar.
5. Kiedy ser się roztopi, na wierzchu poukładaj upieczone frytki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
6. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i przekrój zapiekankę na mniejsze kawałki. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
7. I gotowe!