Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią

Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią to gotowa receptura na udany obiad za każdym razem. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia!



Cukinię w tym przepisie przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Genialne ratatouille
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 500 g mielone mięso z indyka
- 1 szt. cebula tarta
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2 szt. cukinie
- 1 szkl. mozzarella
Sos
- 400 g passata pomidorowa
- 150 g śmietana 18%
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka sól


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, natkę pietruszki, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- W robocie kuchennym podziel cukinię na mniejsze kawałki.
- Następnie poprzeplataj plastry warzyw i mięsne kawałki.
- Ułóż całość w formie do pieczenia.
- Czas na sos pomidorowy. Aby go przygotować wymieszaj: passatę pomidorową, śmietanę, sól oraz oregano.
- Polej zapiekankę sosem pomidorowym, po czym posyp całość mozzarellą. Teraz włóż ją do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze