PrzepisDania główneZapiekanka przeplatana mięsem i cukinią

Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią

Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią
Pyszności
09.10.2020 17:00, aktualizacja: 12.10.2020 12:01

Zapiekanka przeplatana mięsem i cukinią to gotowa receptura na udany obiad za każdym razem. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia!

Cukinię w tym przepisie przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 500 g mielone mięso z indyka
  2. 1 szt. cebula tarta
  3. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 1 łyżka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 2 szt. cukinie
  8. 1 szkl. mozzarella

Sos

  1. 1 łyżka oregano
  2. 1 łyżka sól
  3. 400 g passata pomidorowa
  4. 150 g śmietana 18%

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, cebulę, natkę pietruszki, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W robocie kuchennym podziel cukinię na mniejsze kawałki.

Obraz

3. Następnie poprzeplataj plastry warzyw i mięsne kawałki.

Obraz

4. Ułóż całość w formie do pieczenia.

Obraz

5. Czas na sos pomidorowy. Aby go przygotować wymieszaj: passatę pomidorową, śmietanę, sól oraz oregano.

Obraz

6. Polej zapiekankę sosem pomidorowym, po czym posyp całość mozzarellą. Teraz włóż ją do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także