Zapiekanka śniadaniowa

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki z chlebem tostowym, boczkiem, papryką, szczypiorkiem i serem.
Składniki:
Porcje- 12 kromek chleb tostowy pokrojony w kostkę
- 12 plastrów boczek posiekane
- 1/2 szt. papryki pokrojone w kostkę
- 1 pęczek szczypiorek posiekany
- 4 szklanki żółty ser starty
- 6 szt. jajka
- 3 szklanki mleko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż połowę pokrojonego chleba, a następnie posyp go połową ilości posiekanego boczku, papryki i szczypiorku. Posyp 2 szklankami startego żółtego sera. Na serze rozłóż pozostałą ilość chleba, a następnie pozostałą ilość boczku, papryki, szczypiorku i sera.
- W misce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka, mleko, sól i pieprz. Następnie polej powstałą mieszanką zapiekankę w naczyniu. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść je w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Piecz przez 50 minut.
- Po 50 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
- Smacznego!
Komentarze