PrzepisŚniadanieZapiekanka śniadaniowa

Zapiekanka śniadaniowa

Zapiekanka śniadaniowa
Pyszności
02.02.2017 17:08, aktualizacja: 30.11.2017 15:41

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki z chlebem tostowym, boczkiem, papryką, szczypiorkiem i serem.

Składniki:

  1. 12 kromek chleb tostowy pokrojony w kostkę
  2. 12 plastrów boczek posiekane
  3. 1/2 szt. papryki pokrojone w kostkę
  4. 1 pęczek szczypiorek posiekany
  5. 4 szklanki żółty ser starty
  6. 6 szt. jajka
  7. 3 szklanki mleko
  8. sól
  9. pieprz
Sposób przygotowania:

1. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż połowę pokrojonego chleba, a następnie posyp go połową ilości posiekanego boczku, papryki i szczypiorku. Posyp 2 szklankami startego żółtego sera. Na serze rozłóż pozostałą ilość chleba, a następnie pozostałą ilość boczku, papryki, szczypiorku i sera.

Obraz

2. W misce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka, mleko, sól i pieprz. Następnie polej powstałą mieszanką zapiekankę w naczyniu. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść je w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Piecz przez 50 minut.

Obraz

3. Po 50 minutach wyjmij zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obraz
4. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także