PrzepisDania główneZapiekanka z cukinią i pieczarkami

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami
Pyszności
13.08.2017 10:08, aktualizacja: 13.08.2017 10:21

Zapiekanka to jedno z tych dań, które można przygotować na wiele sposobów. A oto jeden z przepisów, który szczególnie przypadł do gustu mojej rodzinie. Tej receptury nie możesz przegapić!

Składniki:

  1. 1 szt. bagietka pokrojona
  2. 250 ml śmietanka 30%
  3. 150 g ser żółty
  4. 2 łyżeczki bazylia
  5. 2 łyżki bułka tarta
  6. 1 szt. pomidor
  7. 6 szt. jajka
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szczypta pieprz
  10. 1/2 szt. cebula posiekana
  11. 300 g pieczarki posiekane
  12. 2 łyżki oregano
  13. 400 g cukinia
  14. 2 łyżeczki musztartda
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. W powstałej mieszance zanurz podzieloną na plastry bagietkę.

Obraz

2. Pieczywo umieść w formie do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Obraz

3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki, oregano i cukinię.

Obraz

4. Powstały farsz przenieść do formy do pieczenia.

Obraz

5. Do miski z wcześniej przygotowaną mieszanką dodaj musztardę, żółty ser, bazylię oraz bułkę tartą. Przelej mieszankę do formy z bagietką i farszem.

Obraz

6. Ułóż na wierzchu pokrojony w plastry pomidor. Piecz zapiekankę w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 40 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także