Zapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Zobacz także: Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i parówką
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 1 szt. kapusta włoska ugotowana
- 500 g mięso mielone
- 1 puszka pomidory krojone w zalewie
- 1/2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka ocet balsamiczny
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/4 szkl. bazylia posiekana
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, mięso mielone i czosnek.
- Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gotuj sos ok. 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajka, sól i pieprz.
- Teraz umieść w formie do pieczenia kolejno: mięsną mieszankę, liście kapusty, serowy miks oraz mozzarellę. Powtórz wszystkie warstwy, następnie piecz zapiekankę przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze