PrzepisZapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską

Zapiekanka z kapustą włoską
Pyszności
30.08.2020 17:00, aktualizacja: 04.09.2020 10:00

Zapiekanka z kapustą włoską to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kapusta włoska ugotowana
  2. 500 g mięso mielone
  3. 1 puszka pomidory krojone w zalewie
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżka ocet balsamiczny
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1/4 szkl. bazylia posiekana

Mieszanka serowa

  1. 2 szt. jajka
  2. 1/4 szkl. parmezan
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 150 g mozzarella
  6. 500 g ricotta

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, mięso mielone i czosnek.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, ocet balsamiczny, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Gotuj sos ok. 15 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj serową mieszankę. W tym celu połącz: ricottę, parmezan, jajka, sól i pieprz.

Obraz

4. Teraz umieść w formie do pieczenia kolejno: mięsną mieszankę, liście kapusty, serowy miks oraz mozzarellę. Powtórz wszystkie warstwy, następnie piecz zapiekankę przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także