Zapiekanka z kapusty z mięsem

Zapiekanka z kapusty w połączeniu z mięsem mielonym to nasz nowy pomysł na danie a’la gołąbki. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Warzywa do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Zobacz także: Duszona szynka z jabłkami
Składniki:
Porcje- 1 szt. młoda kapusta
- 2 łyżki sól
- 400 g mięso mielone wieprzowe
- 2 szt. marchewki tarta
- 100 g śmietana
- 1 szt. cebula
- 1 szt. jajko
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki zioła prowansalskie
- 1 łyżka sól
- 1,5 łyżeczki pieprz
- 2 szt. pomidory
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty w robocie kuchennym. Następnie dodaj do warzywa sól i dokładnie wymieszaj.
- Następnie przygotuj mięsny farsz. W tym celu połącz ze sobą: mięso mielone, marchewki, cebulę...
- ...śmietanę, jajko, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól.
- Ułóż pierwszą warstwę kapusty w formie do pieczenia. Następnie umieść na wierzchu mięsną mieszankę.
- Dodaj kolejną warstwę z kapustą. Na wierzchu dodaj plastry pomidora. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze