Zapiekanka z kurczakiem i majonezem

Zapiekanka z kurczakiem i majonezem to sprawdzony sposób na pyszne danie dla całej rodziny. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie produkty łączymy po prostu w jednym naczyniu, więc ze zrobieniem zapiekanki poradzi sobie nawet największy kulinarny laik ?



Bazą smacznego dania stał się Majonez Kielecki. A skoro już mowa o tym produkcie, warto wspomnieć, że jego producent – WSP Społem świętuje w tym roku 100-lecie istnienia.
Zobacz także: Trzy pomysły na pyszne pasty na kanapki
Składniki:
Porcje- 200 g makaron penne
- 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane
- 1 szt. brokuł zblanszowany
- 270 g serek śmietankowy
- 3 łyżki Majonez Kielecki
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżka suszona bazylia
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 100 g ser cheddar starty
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kurczaka i makaron. Następnie, przy pomocy dwóch widelców, podziel mięso na mniejsze kawałki.
- Teraz połącz w większej misce piersi z kurczaka, brokuł (podzielony na mniejsze kawałki), serek śmietankowy i Majonez Kielecki.
- Nie zapomnij dodać również suszone oregano i bazylię, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- W formie ułóż kolejno warstwę z mieszanki z majonezem, ugotowany makaron i po raz kolejny mieszankę z majonezem. Na wierzchu rozsyp ser i wstaw zapiekankę do piekarnika na 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Po wyjęciu z piekarnika podziel zapiekankę na mniejsze kawałki. Smacznego!
Komentarze