Zapiekanka z makaronem rigatoni – czyli nasza lasagne

Tym razem w naszej kuchni wyczarowaliśmy danie z piekarnika. A będzie to pyszna zapiekanka z makaronem, która jest jednocześnie naszą odmianą lasagne. Jej nie można odmówić ?
Zobacz także: Kolorowe kopytka w sosie pomidorowym
Składniki:
PorcjeSos beszamelowy
- 50 g masło
- 3/4 szkl. mąka pszenna
- 1 l mleko
- 1 łyżka sól
- 3 szt. jajka
Mięso
- 2 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 400 g mielona wołowina
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka kmin rzymski
Dodatki
- 500 g makaron ugotowany
- 100 g ser mozzarella starty
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu beszamelowego. W tym celu na palniku połącz masło, mąkę, mleko i sól. Po otrzymaniu gładkiego sosu, zdejmij patelnię z palnika.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kmin rzymski. Dokładnie wymieszaj.
- Do ostudzonego sosu dodaj trzy jajka.
- W formie do pieczenia stwórz warstwy z ugotowanego makaronu, mozzarelli, mięsnej mieszanki, kolejnej porcji makaronu, sosu beszamelowego i mozzarelli.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze