Pyszna zapiekanka z parówkami w cieście, papryką, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem

Jeżeli szukasz przepisu na ciekawe i efektowne danie, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pyszną zapiekankę z parówkami w cieście, papryką, mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem.
Koniecznie wypróbuj tej potrawy, a na pewno nie pożałujesz.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 szt. czerwona papryka pokrojona w paseczki
- 2 ząbki czosnek wyciśnięte
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka papryka w proszku wędzona
- 2 łyżeczki kminek
- 350 g wołowina mielona
- 300 ml sos pomidorowy
- 2 łyżeczki oregano
- 1 szt. kostka bulionowa
- 250 ml woda
- 1 opak. gotowy spód do pizzy
- 8 szt. parówki
- 100 g żółty ser starty
- kostki ser feta
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek, paprykę w proszku, wędzoną paprykę w proszku i kminek. Wymieszaj, a następnie dodaj mieloną wołowinę i za pomocą drewnianej łyżki rozdrobnij ją na małe kawałeczki. Kiedy mięso będzie dosmażone, dodaj sos pomidorowy, oregano, kostkę bulionową i 250 ml wody. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką i gotuj go przez 30 minut.
- Rozwiń spód do pizzy i pokrój go na 8 prostokątów. W każdy prostokąt zawiń jedną parówkę.
- Każdą zawiniętą parówkę przekrój na 3 części.
- Poukładaj kawałki parówek w cieście wokół krawędzi okrągłego naczynia żaroodpornego. Na środku równomiernie rozłóż przygotowany wcześniej sos.
- Wierzch sosu posyp startym żółtym serem oraz kostkami fety. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 35 minut.
- Po 35 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
Komentarze