PrzepisDania główneZapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni

Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni

Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni
Pyszności
16.11.2016 17:02, aktualizacja: 01.06.2017 12:32

Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i ciekawe danie, którym zaskoczysz swoją rodzinkę lub znajomych, to znajdujesz się w idealnym miejscu.

W tym artykule zaprezentuję ci, jak przyrządzić pyszną zapiekankę z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni.

Koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Przepis poniżej.

Składniki:

  1. Ciasto:
  2. 1 kg mąka
  3. 480 g starta mozzarella
  4. 300 g serek śmietankowy
  5. 120 g parmezan starty
  6. 5 ząbki czosnek
  7. 1 łyżka zioła prowansalskie
  8. 1/2 łyżeczki płatki papryki
  9. 2 łyżki oliwa z oliwek
  10. 2 łyżki natka pietruszki posiekana
  11. 60 g sos marinara
  12. pepperoni
  13. 10 dkg drożdże
  14. 100 g masło roztopione
  15. 2 szt. żółtko
  16. 1 szt. jajko
  17. sól
  18. 500 ml mleko
  19. 1 łyżka cukier
  20. Zapiekanka:
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mozzarellę, serek śmietankowy, 120 g startego parmezanu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, zioła prowansalskie i płatki papryki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Teraz zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn - dodaj do ciepłego, ale nie gorącego mleka następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawaj stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodaj roztopione masło, również stopniowo.
3. Z przygotowanej masy ulep kulki i poukładaj je wokół obwodu okrągłej blaszki do pieczenia. Na środku nałóż przygotowaną wcześniej masę serową i rozsmaruj ją.
4. Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj.
5. Za pomocą pędzelka nasmaruj kulki z ciasta przygotowaną polewą.
6. Na masie serowej rozsmaruj sos marinara, a następnie posyp go 1 łyżką startego parmezanu. Na koniec nałóż kilka kawałków pepperoni. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także