Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni

Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i ciekawe danie, którym zaskoczysz swoją rodzinkę lub znajomych, to znajdujesz się w idealnym miejscu.



W tym artykule zaprezentuję ci, jak przyrządzić pyszną zapiekankę z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni.
Koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- Ciasto:
- 1 kg mąka
- 10 dkg drożdże
- 100 g masło roztopione
- 2 szt. żółtko
- 1 szt. jajko
- sól
- 500 ml mleko
- 1 łyżka cukier
- Zapiekanka:
- 480 g starta mozzarella
- 300 g serek śmietankowy
- 120 g parmezan starty
- 5 ząbki czosnek
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki płatki papryki
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
- 60 g sos marinara
- pepperoni
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mozzarellę, serek śmietankowy, 120 g startego parmezanu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, zioła prowansalskie i płatki papryki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Teraz zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn - dodaj do ciepłego, ale nie gorącego mleka następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawaj stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodaj roztopione masło, również stopniowo.
- Z przygotowanej masy ulep kulki i poukładaj je wokół obwodu okrągłej blaszki do pieczenia. Na środku nałóż przygotowaną wcześniej masę serową i rozsmaruj ją.
- Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Za pomocą pędzelka nasmaruj kulki z ciasta przygotowaną polewą.
- Na masie serowej rozsmaruj sos marinara, a następnie posyp go 1 łyżką startego parmezanu. Na koniec nałóż kilka kawałków pepperoni. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
- Smacznego!
Komentarze