Wirtualna Polska

Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni

Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni

Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i ciekawe danie, którym zaskoczysz swoją rodzinkę lub znajomych, to znajdujesz się w idealnym miejscu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W tym artykule zaprezentuję ci, jak przyrządzić pyszną zapiekankę z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni.

Koniecznie wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Przepis poniżej.

Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekanka z pieczywem czosnkowym, serem, sosem marinara i pepperoni
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mozzarellę, serek śmietankowy, 120 g startego parmezanu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, zioła prowansalskie i płatki papryki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Do miski włóż mozzarellę, serek śmietankowy, 120 g startego parmezanu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, zioła prowansalskie i płatki papryki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Teraz zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn - dodaj do ciepłego, ale nie gorącego mleka następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawaj stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodaj roztopione masło, również stopniowo.
    Teraz zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn - dodaj do ciepłego, ale nie gorącego mleka następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli i łyżkę cukru. Do rozczynu dodawaj stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodaj roztopione masło, również stopniowo.
  3. Z przygotowanej masy ulep kulki i poukładaj je wokół obwodu okrągłej blaszki do pieczenia. Na środku nałóż przygotowaną wcześniej masę serową i rozsmaruj ją.
    Z przygotowanej masy ulep kulki i poukładaj je wokół obwodu okrągłej blaszki do pieczenia. Na środku nałóż przygotowaną wcześniej masę serową i rozsmaruj ją.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj.
    Do miseczki włóż oliwę z oliwek, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  5. Za pomocą pędzelka nasmaruj kulki z ciasta przygotowaną polewą.
    Za pomocą pędzelka nasmaruj kulki z ciasta przygotowaną polewą.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Na masie serowej rozsmaruj sos marinara, a następnie posyp go 1 łyżką startego parmezanu. Na koniec nałóż kilka kawałków pepperoni. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
    Na masie serowej rozsmaruj sos marinara, a następnie posyp go 1 łyżką startego parmezanu. Na koniec nałóż kilka kawałków pepperoni. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
  7. Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Po 30 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×