PrzepisDania główneZapiekanka z plackami tortilli
Zapiekanka z plackami tortilli
Pyszności
27.04.2017 17:16, aktualizacja: 31.05.2017 15:16Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki z plackami tortilli, wołowiną, fasolą, sosem pomidorowym, serem, pomidorem i szczypiorkiem.
Składniki:
- 1 łyżka olej
- 450 g wołowina zmielona
- 1/4 szklanki szczypiorek posiekany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka przyprawy kuchni meksykańskiej
- 40 g fasola pinto
- 2 szklanki sos pomidorowy
- 10 szt. placki do tortilli przekrojone na pół
- 2 szklanki ser żółty starty
- 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć wołowinę. Kiedy się usmaży, przypraw solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Dodaj fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.
2. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno:
3. starty ser
4. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30 minut.
5. Po 30 minutach wyjmij naczynie z piekarnika. Na wierzchu ułóż pokrojonego pomidora i posiekany szczypiorek.
6. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki.
7. Smacznego!