Pyszne i zdrowe danie – zapiekanka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i cebulką. Mmm, pyszności!

Słodkie ziemniaki są po prostu fenomenalne. Mają masę zalet: są naturalnie słodkie, zawierają mnóstwo składników odżywczych i błonnika. Na dodatek mają mało kalorii. I jak tu ich nie kochać? Jak dla mnie są idealne.
Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich ziemniaków, tak samo jak ja, danie które za chwilę zobaczysz, na pewno przypadnie ci do gustu.
Potrawa, o której mowa, to zapiekanka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i cebulką. To bardzo zdrowe i lekkie danie, a na dodatek proste w wykonaniu.
Składniki:
Porcje- 2 szt. słodkie ziemniaki średniej wielkości
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. cebula pokrojona w piórka
- 1 garść szpinak w liściach
- 50 ml mleko
- 0,5 łyżeczki sól morska
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka pieprz
- 4 szt. jajka duże
- 1 szt. jajka
- 40 g ser feta
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Za pomocą pędzelka nasmaruj naczynie żaroodporne 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie poukładaj plasterki ziemniaków w naczyniu, tak jak na zdjęciu poniżej. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj szpinak. Smaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie odłóż patelnię na bok.
- Do miski wlej mleko, dodaj sól, pieprz, paprykę, 4 rozbite jajka oraz białko z dwóch jajek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na upieczone wcześniej ziemniaki, równomiernie nałóż podsmażoną cebulę ze szpinakiem.
- Następnie do naczynia wlej przygotowaną mieszankę z mleka, jajek i przypraw. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut.
- Po 35 minutach zapiekankę i posyp ją serem feta. Wygląda naprawdę smacznie!
Komentarze