Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem, serem i pomidorami.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ze sobą starte ziemniaki i posiekaną cebulę. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wygładź wierzch. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 8 minut.
    W misce wymieszaj ze sobą starte ziemniaki i posiekaną cebulę. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wygładź wierzch. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 8 minut.
  2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy delikatnie zmniejszą swoją objętość, dodaj pomidorki rzymskie, czosnek i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmij patelnię z ognia.
    Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy delikatnie zmniejszą swoją objętość, dodaj pomidorki rzymskie, czosnek i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmij patelnię z ognia.
  3. Upieczone wcześniej ziemniaki równomiernie posyp 1/2 szklanki startego sera, a następnie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinaku i pomidorów.
    Upieczone wcześniej ziemniaki równomiernie posyp 1/2 szklanki startego sera, a następnie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinaku i pomidorów.
  4. W miseczce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka i mleko, a następnie polej mieszanką zapiekankę.
    W miseczce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka i mleko, a następnie polej mieszanką zapiekankę.
  5. Na koniec posyp zapiekankę z wierzchu pozostałą 1/2 szklanki startego sera żółtego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
    Na koniec posyp zapiekankę z wierzchu pozostałą 1/2 szklanki startego sera żółtego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
  6. Po 30 minutach wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
    Po 30 minutach wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
  7. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×