PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Pyszności
03.03.2017 17:57, aktualizacja: 31.05.2017 15:49Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem, serem i pomidorami.
Składniki:
- 6 szt. ziemniaki starte na tarce
- 1 szt. cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki sól
- pieprz
- 1 łyżka olej
- 3 szklanki szpinak w liściach
- 10 szt. pomidorki rzymskie przekrojone na pół
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1 szklanka ser żółty starty
- 4 szt. jajka
- 1/4 szklanki mleko
- 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą starte ziemniaki i posiekaną cebulę. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wygładź wierzch. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 8 minut.
2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy delikatnie zmniejszą swoją objętość, dodaj pomidorki rzymskie, czosnek i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmij patelnię z ognia.
3. Upieczone wcześniej ziemniaki równomiernie posyp 1/2 szklanki startego sera, a następnie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinaku i pomidorów.
4. W miseczce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka i mleko, a następnie polej mieszanką zapiekankę.
5. Na koniec posyp zapiekankę z wierzchu pozostałą 1/2 szklanki startego sera żółtego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
6. Po 30 minutach wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
7. Smacznego!