PrzepisDania główneZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, serem i pomidorami
Pyszności
03.03.2017 17:57, aktualizacja: 31.05.2017 15:49

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem, serem i pomidorami.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki starte na tarce
  2. 1 szt. cebula pokrojona w drobną kostkę
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. pieprz
  5. 1 łyżka olej
  6. 3 szklanki szpinak w liściach
  7. 10 szt. pomidorki rzymskie przekrojone na pół
  8. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  9. 1 szklanka ser żółty starty
  10. 4 szt. jajka
  11. 1/4 szklanki mleko
  12. 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj ze sobą starte ziemniaki i posiekaną cebulę. Uzyskaną masę równomiernie rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wygładź wierzch. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 8 minut.

Obraz

2. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią liście szpinaku. Kiedy delikatnie zmniejszą swoją objętość, dodaj pomidorki rzymskie, czosnek i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

3. Upieczone wcześniej ziemniaki równomiernie posyp 1/2 szklanki startego sera, a następnie rozłóż przygotowaną mieszankę szpinaku i pomidorów.

Obraz

4. W miseczce dokładnie rozmieszaj ze sobą jajka i mleko, a następnie polej mieszanką zapiekankę.

Obraz

5. Na koniec posyp zapiekankę z wierzchu pozostałą 1/2 szklanki startego sera żółtego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.

Obraz

6. Po 30 minutach wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także