Ziemniaczana zapiekanka w postaci tarty
Dania
Kolacja
,
Lunch
,
Zapiekanka
Porcje
4
Porcje
4
Składniki
1
szt.
ciasto kruche
5-6
szt.
ziemniaki
podgotowane
300
g
szynka wędzona
w plastrach
250
g
ser żółty
4
szt.
jajka
1
szkl.
śmietanka 30%
1
łyżka
rozmaryn suszony
1/2
łyżeczki
sól
1/2
łyżeczki
pieprz
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto kruche i umieść je w formie do pieczenia. Zrób małe otwory i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
W międzyczasie zwiń szynkę i ser w rulon. Podziel na mniejsze kawałki.
Następnie podziel podgotowane ziemniaki na grube plastry.
Ułóż na przemian mieszankę sera i szynki oraz podgotowane ziemniaki.
W misce połącz ze sobą: śmietankę, jajka, rozmaryn, pieprz czarny oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Smacznego!