Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami

Zapiekanka ziemniaczana nigdy się nam nie przeje. Zwłaszcza w takim wydaniu. Znajdziesz tutaj wszystko to, co lubi każdy z nas. Ziemniaki, boczek i jajka. Idealna inspiracja na śniadanie lub kolację!



Zobacz także: Mega kebab z 3 rodzajów mięsa
Składniki:
Porcje- 700 g ziemniaki typ B
- 2 l woda
- 4 plastry boczek wędzony
- 1/4 szkl. szczypiorek posiekany
- 3 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/4 szkl. olej rzepakowy
- 6 szt. jajka
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj ziemniaki na tarce. Następnie przesyp je do miski i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Co więcej, dzięki temu patentowi ziemniaki nie ściemnieją.
- Odsącz ziemniaki z wody. Przydatna okaże się tu kuchenna ściereczka.
- W międzyczasie podsmaż na patelni kawałki boczku.
- Następnie połącz w misce: starte ziemniaki, podsmażony boczek, szczypiorek, czosnek, paprykę słodką, sól, majeranek, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj.
- Otrzymaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu zrób 6 wgłębień. Formę wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Na podpieczonych ziemniakach, we wcześniej zrobionych wgłębieniach umieść jajka. Ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 10 minut.
- Smacznego!
Komentarze