PrzepisZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami
Pyszności
31.10.2019 17:00, aktualizacja: 27.05.2020 19:48

Zapiekanka ziemniaczana nigdy się nam nie przeje. Zwłaszcza w takim wydaniu. Znajdziesz tutaj wszystko to, co lubi każdy z nas. Ziemniaki, boczek i jajka. Idealna inspiracja na śniadanie lub kolację!

Składniki:

  1. 700 g ziemniaki typ B
  2. 2 l woda
  3. 6 szt. jajka
  4. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 4 plastry boczek wędzony
  6. 1/4 szkl. szczypiorek posiekany
  7. 3 szt. ząbki czosnku
  8. 1 łyżka słodka papryka
  9. 1 łyżka sól
  10. 1 łyżka majeranek
  11. 1 łyżeczka pieprz
  12. 1/4 szkl. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj ziemniaki na tarce. Następnie przesyp je do miski i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Co więcej, dzięki temu patentowi ziemniaki nie ściemnieją.

Obraz

2. Odsącz ziemniaki z wody. Przydatna okaże się tu kuchenna ściereczka.

Obraz

3. W międzyczasie podsmaż na patelni kawałki boczku.

Obraz

4. Następnie połącz w misce: starte ziemniaki, podsmażony boczek, szczypiorek, czosnek, paprykę słodką, sól, majeranek, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Otrzymaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu zrób 6 wgłębień. Formę wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Na podpieczonych ziemniakach, we wcześniej zrobionych wgłębieniach umieść jajka. Ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 10 minut.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także